top of page
  • Foto van schrijverRaf De Greef

Waarom een hotel opstarten in een historisch pand in Vélez-Rubio

Bijgewerkt op: 6 nov. 2023

Casa Rame, een van de meest besproken historische gebouwen in Vélez-Rubio


Eerst ontdekken we even Vélez-Rubio in het kort

Vélez Rubio is een klein agrarische gemeente gelegen in Almeria in een schilderachtige omgeving, omringd door sierras, olijfboomgaarden en velden met tarwe. Kortom de ideale uitvalsbasis voor toeristen die houden van natuur, wandelen, fietsen en excursies en toch ook willen genieten van het bruisende dorpsleven waar alle voorzieningen aanwezig zijn.

Vélez-Rubio telt tientallen bars en restaurants, verschillende supermarkten, winkels, apothekers, dokter, scholen ( van kleuterschool tot middelbaaronderwijs ), slagers, kappers, autowerkplaatsen, bouwhandelaars, benzinestations enz. ....

Het museum van Vélez-Rubio is gevestigd in het prachtig 18de-eeuwse ziekenhuis 'Hospital Real' en heeft een fascinerende tentoonstelling van artefacten en keramiek uit de prehistorie tot de Moorse tijd. Tevens vinden we hier een gedeelte over de oude grotschilderingen uit de omgeving.


Het belangrijkste monument van stad is de prachtige barokke kerk van La Encarnación, die zich op het gelijknamige plein bevindt. De kerk werd gebouwd in de 18de eeuw. Het heeft een imposante gebeeldhouwde gevel met de armen van de markiezen van Villafranca y Vélez, die het hebben gebouwd. Binnen heeft het hoofdaltaar een prachtig gedetailleerd, 20 meter hoog gebeeldhouwde houten retablo.

Vélez-Rubio is nog een echte Spaanse gemeente met een grote Spaanse gemeenschap. Hierdoor vind je in de bar en restaurants nog heerlijke traditionele tapas en gerechten. Daarnaast zijn er ook nog vele plaatselijke feestelijkheden die uitgebreid worden gevierd.


Laten we Casa Rame zelf even bekijken


Het prachtige monumentale pand op Carrera del Carmen is heropgebouwd in 1904 door Diego Rame Cánovas, een man met een voortreffelijke en veeleisende smaak. Dit blijkt zowel uit het architectonische ontwerp van het huis als uit de organisatie en de bomen die destijds in zijn uitgestrekte en fantastische tuin zijn geplant. Stelt u zich de rijke decoratie, het serviesgoed en andere waardevolle voorwerpen voor die dit herenhuis hebben verrijkt en die de modernistische invloed in Vélez-Rubio het beste en het duidelijkst tot uiting brengt.


De traditionele stijl van de huiselijke architectuur, die proportioneel, rationeel, symmetrisch, eenvoudig en functioneel was voor de activiteit van de bewoners, was perfect aangepast aan de rijkdom en de mentaliteit van de 19de-eeuwse potentaten. Aan het begin van de

20ste-eeuw echter, hoewel dit type "statige" bouw in de meerderheid behouden bleef, onderging het enkele gevoelige transformaties, die niet bij iedereen in de smaak vielen. Vooral de uiterlijke versiering en de binnenhuisarchitectuur werd door sommigen verafschuwd. Het huis verloor veel van zijn oorspronkelijke soberheid. Men brak met de rechte lijn, het huis kreeg meer gecompliceerde vormen en ijzerwerken rondom de deur en tenslotte werd het verrijkt met kleur en decoratieve details.


De traphal van wat een luxe hotel zou kunnen worden in samenwerking met Real Estate La Vida feliz
Traphal van Casa Rame in Vélez-Rubio

De generatie die de "landhuizen" van de eerste jaren van de 20ste eeuw financierde, was niet de generatie die de fortuinen rechtstreeks vergaarde. Er waren slechts in een paar gevallen van nieuwe rijkdom, vergaard door middel van handel. Cultureel gezien is deze generatie hoger opgeleid en staat ze open voor de mode van de ontluikende 20ste eeuw en heeft ze een meer verfijnde smaak. Deze sociale elite werd echter ondergedompeld in haar eigen klassenbelangen, zodat nieuwe stromingen en manieren van bouwen met enige voorzichtigheid werden benaderd en slechts enkele ideeën werden aangepast aan een puur landelijke omgeving. Het feit is dat het modernisme, in plaats van een progressieve stijl, perfect is aangepast aan de representatie van de luxe en de macht van de heersende klassen van die tijd.


Ontwikkel samen met Real Estate La Vida feliz een luxe hotel in Vélez-Rubio
Een van de ruime, stijlvolle zalen van Casa Rame in Vélez-Rubio

De symmetrische en opvallende gevel van Diego Rame's herenhuis, de eerste met modernistische invloed, bestaat uit vier verdiepingen. De balkonopeningen en de toegangsdeuren zitten vol met decoratieve elementen. Het smeedijzer is gedraaid, golvend en afgewerkt met ronde of ovale vormen. Het schrijnwerk van de ramen en de balkons volgt historische modellen. De dakranden zijn betegeld. Het bouwjaar verschijnt boven de ingang. Binnenin zijn de trap en de decoratie de belangrijkste kenmerken, die bijna geen lege ruimte laten.


De stijlvolle traphal van Casa Rame in Vélez-Rubio
De stijlvolle traphal van Casa Rame in Vélez-Rubio

Het herenhuis aan de Carrera del Carmen spreekt zelfs nu nog tot de verbeelding van de inwoners en bezoekers van Vélez´-Rubio. En dat is ook niet zo gek. Zodra u het pand betreedt, stapt u in een andere tijd, een andere wereld. Het glas-in-lood werk, de gewelfde deuren, de enerme trap die centraal in het pand alle verdiepingen verbindt. De oude bibliotheek waar nog kranten uit het jaar 1933 te vinden zijn, enkele schilderijen dien nog aan de muur hangen. Hier heeft duidelijk een familie van aanzien gewoond die een belangrijke rol vervulde in Vélez-Rubio en wellicht ook nog daarbuiten.

De prachtige bibliotheek in Casa Rame te Vélez-Rubio
De prachtige bibliotheek in Casa Rame te Vélez-Rubio

Verplaatst u zich nog een laatste keer in de woning op het moment waarop ze op haar mooist was, begin 20ste eeuw.


"Het pand wordt bewoond door een levendige familie, aande muren hangen schilderijen met natuurlijke en geometrische thema's en landschappen in overvloed. Op de deuren en luiken is het gebeeldhouwde hout te zien en in de entrée is ijzer gecombineerd met het glas.

Centraal in de woning zijn de ovale hoofdtrap en de zuilenmet prachtige bogen, die de ingang een theatraal aspect geven. Op de vloeren ziet u een speelse combinatie van kleuren, modellen en geometrische figuren. Aan de achterkant van de woning is een glazen galerij gebouwd met het uitzicht op een goed onderhouden tuin met rozenstruiken, exotische planten, een fontein, diverse hagen die het geheel een speelse indruk geven. Kinderen spelen in de tuin, terwijl de volwassenen van de familie genieten van het samenzijn in hun prachtige salon."


Zegt u nu eens eerlijk, is dit niet een pand dat het verdient om in ere hersteld te worden en weer een duidelijke plek te krijgen binnen Vélez-Rubio?


Het project: " Een luxe hotel opstarten in een historisch pand in Vélez-Rubio"

Tijdens ons laatste, recentelijke bezoek aan dit historische pand en een aangename wandeling, met de eigenaars van dit pand, door Vélez-Rubio, werden wij overspoeld met ideeën en gedachten.

De enige en grootste conclusie die wij konden trekken was: " Het is een doodzonde om dergelijk mooi historisch pand te laten verkommeren. Dit moet in ere hersteld worden"

Al snel tijdens het eten van heerlijke Spaanse tapas op een terras van een gezellige bar aan de voet van Iglesia de la Encarnacion kwam het gedacht naar boven van hier moet gewoon een luxe hotel in komen dat je terugbrengt in de tijd van toen.

Met dit prachtige, historische gebouw heb je gewoon alle troeven in handen. Je zit in het centrum van een bruisende Spaanse gemeente, het heerlijke weer, het pand dat heel veel nieuwsgierigen lokt, het historische decor, de kelders van het gebouw waar gemakkelijk een wellness kan in ondergebracht worden, de ruimtes waar het pand over beschikt, het naastliggende en bijhorende pand waar voldoende ruimte is voor een professionele keuken, de feeërieke tuin die kan aangelegd worden, de prachtige inkomhal, de daar achterliggende ruimtes waar je een koffiebar kan van maken voor zowel de verblijven de gasten als voor de bezoekers en inwoners van Vélez-Rubio en die een mooi uitzicht geven op de grootse tuin.

Het waren gewoon te veel gedachten om op te sommen.


Doorgang naar het balkon met een prachtig uitzicht op de tuin van Casa Rame in Vélez-Rubio
Doorgang naar het balkon met een prachtig uitzicht op de tuin van Casa Rame in Vélez-Rubio

Hoe gaan we de opstart van een luxe hotel in Vélez-Rubio aanpakken?

Na de gesprekken met de eigenaars van dit historische pand zijn we nog meer onder de invloed van dit pand gekomen en beseffen we dat zowel wij, van Real Estate La Vida Feliz als de eigenaars het pand in ere willen herstellen.

Wat steeds het grote probleem is met dergelijke projecten is de grote investering die hier komt bij kijken.

Wat er inmiddels wel geweten is, is dat de gemeente Vélez-Rubio achter het project staat om een hotel op te starten in Vélez-Rubio en dat er bij de Junta Andalusía subsidies kunnen aangevraagd worden.

De eerste stappen zijn reeds gezet!

Wij beschikken over een volledig technisch dossier over de staat van het gebouw en zijn inmiddels in gesprek met een architect om een project voor te bereiden van hoe wij het project zien.

Eens dit project klaar is, kunnen we een begroting laten maken van de kosten die er zullen zijn om het gebouw in ere te herstellen. Hoewel de aankoop van het gebouw niet echt een zeer dure gelegenheid is, zal de renovatie van het gebouw dit wel worden en vermoeden we nu al dat de aankoop + de renovatie minimaal € 1.500.000 zal kosten. Dit is uiteraard een zeer voorzichtige, voorlopige schatting.


Een grote zaal van Casa Rame in Vélez-Rubio van wat een luxe hotel kan worden.
Een grote zaal van Casa Rame in Vélez-Rubio

Hierna zijn er nog heel wat stappen te doorlopen zoals het project indienen bij de gemeente Vélez-Rubio, een financieel plan opstellen, een businessplan opstellen, gekwalificeerde aannemers zoeken, inrichting en decoratie van het hotel zoeken en bepalen met de bijhorende begroting, en nog zoveel meer waarvoor er na de begroting van de restauratiekosten en stappenplan zal worden opgesteld.


Onze belangrijkste bekommernis voor het opstarten van een luxe hotel in Vélez-Rubio

Iedereen weet natuurlijk dat dergelijke grote projecten niet zomaar uit de grond worden getrapt. En zeker financieel niet.


Wat wij van Real Estate La Vida feliz zoeken, is een serieuze investeerder of een groep van serieuze investeerders die samen met ons deze uitdaging durven aangaan.

Bent u een ondernemer in hart en nieren? Een ondernemer die de uitdaging wilt aangaan om authentieke kenmerken van een historisch pand te verenigen met moderne elementen zodat u hier samen met ons een prachtig hotel kunt van maken? Een hotel in een bruisende Spaanse gemeente, waar gasten tot in de puntjes kunt laten verwennen en verzorgen?

Dan is een partnerschap met ons en een bezoek aan dit historische pand in Vélez-Rubio zeker de moeite waard.


Ben jij zo´n ondernemer en wens je meer te weten over dit historische pand of wenst u het pand graag eens met eigen ogen te ondekken? Neem dan zeker contact op met ons via mail op info@huisspanje.be of telefonisch op de volgende nummers,

Nancy: +34 623 11 84 58 ( NL - FR - EN )

Raf: +34 623 11 76 44 ( NL - EN - ES - FR )


Wij kijken er alvast naar uit om u, als serieuze investeerder, te mogen ontmoeten om in dit historische pand in Vélez-Rubio het opstarten van een luxe hotel mogelijk te maken.


Wil jij graag op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van dit project? Registreer je dan op deze blog en blijf automatisch op de hoogte van dit ambitieuze mooie project.


Ben jij opzoek naar een woning, appartement, cortijo of een villa in Almeria, Murcia of Alicante ( Costa Blanca zuid ), klik dan zeker op onderstaande knop.© 2022 - 2023 Real Estate La Vida Feliz - De Greef Raf
43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page