top of page
  • Foto van schrijverRaf De Greef

Het 5-stappen plan om een huis te kopen in Almeria

Bijgewerkt op: 6 nov. 2023

5-stappenplan volgens de Oost-Vlaamse Kim Couckuyt, kantoordirecteur in Gent bij Azull.


Stap 1: In welke streek in Spanje voel je je thuis?

“Veel kandidaat-kopers maken dezelfde fout: ze zien op het internet een mooi plaatje van een prachtige Spaanse villa en willen die meteen kopen. Waar dat pand ligt en of die regio wel bij hun verwachtingen past, hebben ze nog niet over nagedacht. ‘Het is toch allemaal Spanje’, klinkt het dan. Maar niets is minder waar, er is een wereld van verschil tussen bijvoorbeeld de Costa del Sol en de Costa Blanca. Daarom is ons eerste advies steevast: ga éérst op zoek naar welke regio het best bij je past en zoek daarna pas naar een pand”

Als huizenjager in Spanje kan ik je tijdens onze zoektocht naar jou nieuwe huis in Spanje de regio's in Almeria leren kennen.


Stap 2: Wat doe je graag als je in Spanje bent?

“Denk voor jezelf na hoe je ideale dag in Spanje eruitziet. Zit je liever ganse dag aan één van de Spaanse costa’s of hou je liever van de ietwat levendigere buurten? Ook dat heeft een grote impact op de regio waar je je droomwoning kan vinden. Wie graag geniet aan het strand, koopt beter iets in Alicante of Murcia. Wie graag in alle rust tussen het berglandschap vertoeft, voelt zich dan weer meer thuis in Malaga of aan de Costa Del Sol. Een huis aankopen in Spanje is veel meer dan enkel het aantal slaapkamers en de kostprijs: het is ook een combinatie van de locaties aan activiteiten.”


Stap 3: Raadpleeg altijd een advocaat om een huis te kopen in Almeria

“Spaanse notarissen zijn niet te vergelijken met de Belgische. Bij ons spelen ze meestal een belangrijke onderzoekende rol, maar in Spanje beperkt de rol van de notaris zich grotendeels tot het vastleggen van wat de partijen hem zeggen”, weet Couckuyt. “Laat je daarom altijd bijstaan door een advocaat. Die kijkt bijvoorbeeld na of er geen schulden aan het pand gekoppeld zijn en of er geen hypotheek op staat. Weet namelijk dat schulden in Spanje niet aan een eigenaar vasthangen, maar aan het pand. Als de verkoper bijvoorbeeld al een aantal maanden zijn elektriciteitsfactuur niet betaald heeft, neem jij die schulden gewoon over.”

Veel van deze problemen pak ik als huizenjager in Spanje reeds aan voor jij een huis wil kopen in Almeria. Doordat ik steeds samenwerk met dezelfde advocaat laat ik deze vooraf reeds alle papieren controleren voor ik een huis te koop aanbied in mij regio.


Stap 4: Betaal nooit voorschot aan makelaar of particuliere verkoper

“Betaal enkel een voorschot als het om nieuwbouw gaat, als je van een projectontwikkelaar koopt. Betaal dus nooit een voorschot aan een particuliere verkoper, en al zéker niet aan een makelaar. Want ‘makelaar’ is in Spanje geen beschermd beroep, iedereen kan er makelaar worden. En dat mag je letterlijk nemen. Zo hebben we al eens een kledingwinkel gezien die in zijn etalage ook vastgoedpanden verkocht, werkelijk hallucinant. Met andere woorden: makelaars zijn geen veilige ‘3e partij’. Want als de verkoop dan uiteindelijk niet doorgaat, zie je je geld niet gemakkelijk terug”, weet Couckuyt.

Bij deze wil ik als huizenjager in Spanje dan ook wel de opmerking maken dat er steeds € 3.000 wordt gevraagd om huis van de markt te halen zodat je zeker bent dat het niet verkocht kan worden. Dit bedrag wordt meestal aan de makelaar betaald en dient als voorschot op zijn commissie of aan de advocaat van de verkopende partij. Wanneer je met een eerlijke makelaar of huizenjager te maken hebt en er loopt iets fout of de verkoop niet kan doorgaan door een geldige reden, zal je het geld zonder problemen terugkrijgen. Daarnaast wordt deze € 3.000 ook van het te batalen voorschot afgetrokken en dus uiteindelijk ook van nog resterende koopsom.


Stap 5: Vraag steeds naar de bouwvergunning en bankgarantie

De Belgen die in Spanje kopen hebben een voorliefde voor nieuwbouw. Daarbij moet je extra veiligheidsmaatregelen nemen. “In 3 op de 5 gevallen gaat het dan om een woning waarvan de bouwvergunning nog niet goedgekeurd is, wat een risico met zich meebrengt. Laat daarom in de reservatie overeenkomst de nodige veiligheden inbouwen. Het belangrijkste is hier dat er niets betaald wordt aan de bouwer zolang de bouwvergunning er nog niet is. Want geen bouwvergunning betekent ook geen bankgarantie. De kans mag dan wel klein zijn dat het mis gaat, bij zo’n belangrijke aankoop neem je geen risico’s.”


Wil jij een huis kopen in Almeria en wil je zeker zijn dat het allemaal goed en vlot verloopt, neem dan zeker contact met mij als huizenjager op. Ik begeleid je van Z ( zoektocht ) tot A ( aankoop ) van jouw nieuwe (t)huis in Spanje en dan meer bepaald in de oostelijke kant van de provincie Almeria.


Denk hierbij maar aan de mooie dorpen in het binnenland zoals Albox, Partaloa, Almanzora, Arboleas, Zurgena, Cantoria of aan de kustreek waar we bijvoorbeeld Vera Playa, Mojácar Playa en Garrucha hebben.


Heb jij nog vragen of kan ik u ergens met helpen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons via mail op info@huisspanje.be of op de volgende nummers

Raf: +34 623 11 76 44 ( NL - EN - ES - FR )

Nancy: +34 623 11 84 58 ( NL - FR - EN )


Ben jij opzoek naar een woning, appartement, cortijo of een villa in Almeria, Murcia of Alicante ( Costa Blanca zuid ), klik dan zeker op onderstaande knop.
© 2022 - 2023 Real Estate La Vida Feliz - De Greef Raf
13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page